16 Eylül 2012 Pazar

Viski

Arkadaşlar merhaba bir çoğunuzun aklında olan; Viski nasıl içilir? En kaliteli viski hangisidir? Nasıl yıllandırılır? Adabı nedir? Gibi soruları bu yazıda meşrebimce yanıtlamaya çalışacağım... Öncelikle bu konuda yetkin olmamı sağlayan ve rakının kokusu yüzünden bile midemin bulanmasını sağlayan anason alerjime teşekür ediyorum. Daha sonra yine karışım yapılmadan tadı kolonyaya benzeyen ve ispirto kokan vodkaya da teşekürlerimi sunmadan geçemiyceğim.

En basit konu olan viski adabına gelelim; Viski diğer içkilerin aksine üzüm değil patatesle yapıldığı için nişasta bazlıdır. Yani kana birden karışmaz, içtiğiniz kadar sarhoş olursunuz. Bu nişasta bazlı olma durumu aynı zamanda moleküllerinin daha küçük olması yüzünden mide açısında iki katı daha sakıncalı olmasını sağlar viskinin... Viskide rakının aksine özel bir içim ortamı yoktur. Ofiste öğle arasında iş konuşulurken'de, bir partide shot'lar halinde veya soğuk havalarda iç cepten çıkan bir matara'ylada tüketilebilir. Bu tüketme şekli tamamen sizin insiyatifinizdedir.

BURAYA DİKKAT: viskiye su, buz,  kola, zencefil yada başka bir madde katılmaması gerekmektedir. Viski eğer soğuk tüketilemek isteniyorsa bardak önceden buzlukta 30 dk kadar bekletilir ve viski öyle servis edilir. Ama en makbul olanı viskiyi sıcak içmektir. Birazdan türlerin'dede değineceğimiz gibi viski Kanada viskisi dışında bir kış içkisidir ve bu yüzden yineliyorumki buz katılmaz... Viskinin adabıyla ilgili bir diğer konu filimler'dede aşina olduğunuz gibi bu içkinin daha burjuva kesime hitap eder bir duruşu olmasıdır. Bunun sebebi ise fermante dönemi 3 ila 12 yıl arası değişmektedir ve bu içkiyi biraz pahalı bir keyif kılmaktadır... Ama aynı zamanda az tüketildiğinde insanın kendisini kaybetmesi (el-göz kordinasyonu bozulması) yaşanmaz
Viskiyle tüketilecek mezeler ise bira ve kuru ve yağlı yemişlerdir yani yer fıstığı kaju gibi mezeler kabul görürken kabak çekirdeği ile tüketmek yanlışdır...

BURAYA DİKKAT: Viskiyle içilen bira seçiminde kesinlikle efes birası değil tuborg, heineken yada hiç biri yoksa miller tüketilmelidir. efes içerisnde'ki biraya şekeri glikoz şurubu olarak koymaktadır aslında depo yönünden yer kazandırsada bu işlem biranın formülünü bozmaktadır. Tuborg ise şeker pancarı pekmezi kullanmaktadır... Efesin farkı ise şurubu fazla kullandığı için gazlı içecek kıvamında olmaktadır bu yüzden piyasa biraları   daha az gazlı olduğu için tercih edilebilirken tuborg en birinci tercih olmalıdır. Bir önemli konu daha ise; tuborg kırmızı değil gold serisi bira tüketilmelidir...


Viski Türleri dörde ayrılır; Bunlar fermante edildikleri ülkeye göre isimlenirilirler Kanada, İrlanda ve İskoç viskisinin yanında bir tek Amerikan viskisi olan burbon ülke adıyla anılmamaktadır. Aslen İrlanda'lıların 1780 de bulduğu. (hala piyasada marka olarak dolaşan john Jameson tarafından) Viski farklı yöntemlerle fermante denilen işlemden geçirilir; Eski şarap varilleri içleri tütsülendikten sonra içlerine viski dolurulur. Daha sonra deplara konur ve bölgesine göre yıllandırmaya alınır. Bu süre İrlanda viskileri için, 3 iskoçlar için 12, burbonlar için 4 ve kanadar viskisi için 2 yıldır. İskoçlar ve burbonlar 3 kanada viskileri ve irlanda viskileri ise iki kere çekme işleminden geçmektedir. Burbon viskilerin'de bu yıllanma sürecinde %25 gibi bir buharlaşma kaybı oluşur. bu kayba meleklerin payı denir sebebi; Amerikada sadece tenesse'de mojave çölünde fermante işlemine tabi tutulmasından dolayıdır... 

Detaylı işlemler şirketler tarafından saklı tutulsa'da genel olarak viski böyle elde edilir. Benim öznel olarak
kalite sıralamam burbon>İskoç>irlanda viskisi       - olarak gitmektedir (kanada viskisi tüketmem).

Yıllandırma güneş görmeyen ve nem almayan bir yerde olmalıdır. Bodrum gibi bir yeriniz yoksa benim gibi kitaplığın içinde kitapların arkasın'dada yıllandırabilirsiniz yıllandırma on seneye kadar yapılabilmektedir. Bazen firmalar yıllanmış viskileri'de piyasaya sürmektedir 2008 senesinde Jack daniels firmasının yaptığı 250.yıl ürünleri gibi fermanteden sonra 5 yıl yıllanmış ve sınırlı sayıda satılmışlardı...


Türlerin genel Tüketimine gelirsek 

iskoç en sert içimli viski olduğu için daha çok iş adamları tarafından içilen bir türdür. Bu tür shot olarak tüketilmez geniş viski bardağında  bardağın 1/6 lık kısmında servis edilir. Yoğun bir ispirto kokusuna sahiptir tercihen koklanılarak geniz açılır ve öyle içilir kalp hastaları için sakıncalıdır kalp ritmini bozabilir rengi koyu kahverengi ile amber rengi arasıdır. 




BURAYA DİKKAT Renk viskinin kalitesini belirleryen bir etken değildir sadece fermante edildiği varilin hangi ağaçtan oluğu ile ilgilidir...

İrlanda viskisi Açık sarı renkli ve karamelli olan bu viski. Shot atmaya en uygun viski türüdür her bardakta ama en genel olarak yeşil renkli şişelerinden içilir. Şişenin rengi irlanda'nında singesi olan yoncalardan gelir. Viski dünyasında iskoç aksi ihtiyarsa irlanda viskisi yeni yetme genç oğlandır her ne kadar viskiyi irlandalılar icat etmiş olsada.



Burbon Yani Amerikan viskisi yine sert içimli olan, amber renkli ve içtikçe kül ve mısır koçanı tadını'da alabileceğimiz.(hemen tiksinti gelmesin aslında müthiş bir tadı vardır) Bir viski türüdür biranın yanında shot'larının atılması bazen makbul görülse de yine viski bardağında bu sefer 1/3 oranında servisi daha makbuldur. Viski dünyasındaki isyankar metalci büyük kardeşte diyebiliriz.



Kanada viskisi Yazın tüketmeye ve kokteyl yapılmaya en uygun viskidir. Pembe ile amber rengi arası bir rengi vardır. Boğazı yada genzi yakmaz. Kız viskiside denilmektedir (BKZ:johny Walker red label kanada viskisidir). Viski dünyasında küçük kız kardeştir diyebiliriz



BURAYA DİKKAT kokteyl yapılmaya uygun tek viskidir Kanada viskisi barmenlere kanmayın viski sade içilir.

Yazarınızın önerdiği Markalar
1-Jack daniels
2-Vat69
3-Bussmils
4-Ballantines
5-john Jameson
6-Johny Walker
7-Southern Comfort
8-Jim beam

Meraklsına adına yazılmış şarkıda var


1 yorum: